اگر قصد دارید برای خود یک سایت طراحی کنید و میخواهید این کار را با استفاده از سیستم مدیریت محتوا ( CMS) انجام دهید، حتما این سوال برای شما خواهد آمد که استفاده از کدام سیستم برای مدیریت سایت شما بهتر است؟ برای پاسخگویی به سوال شما مطالعه این مقاله حتما راه حل خوبی خواهد بود.
در حال حاضر سه نوع سیستم رایگان حرفهای وردپرس، جوملا و دروپال برای مدیریت سایت وجود دارد که هر یک از این سیستمها در یک زمینه خاص رشد داشتهاند. در اینجا میخواهیم هر یک از سیستمها را از نظر امنیت، سئو و راندمان مورد مقایسه قرار دهیم تا به یک نتیجه مطلوب برسیم.
وردپرس
محبوبترین و پرکاربردترین CMS های جهان، وردپرس میباشد. جالب است بدانید وردپرس برای بیش از 30 درصد سیستمهایی محتوایی که مدیریت میشوند، کاربرد دارد. در ابتدا وردپرس برای ساخت وبلاگ طراحی شد سپس به مرور زمان توسعه پیدا کرده و امروزه پرطرفدارترین سیستم حرفهای به شمار میرود. بارزترین ویژگی وردپرس کارکرد راحت با آن است. استفاده از هزاران افزونه از دیگر مزایای استفاده از وردپرس بوده که سبب اضافه کردن انواع و اقسام قابلیت با آن را نیز دارید و حتی میتوانید مطابق نیازهای خود در زمینههای مختلف سایت متفاوت درست نمایید. از جمله کاربردهای وردپرس عبارتند از: استفاده در سایتهای چند رسانهای، سایتهای عضویتگیری حرفهای، فروشگاههای اینترنتی و ….
جوملا
از قویترین CMS ها، جوملا است که نسبت به وردپرس کار کردن با آن کمی دشوار است و کاربرد آن بیشتر برای کاربران حرفهای و طراحان وب میباشد. همچنین طراحی قالب آن نسبت به وردپرس سادهتر است. مدیریت فایلهای مالتی مدیا نظیر عکس و فیلم جوملا بهترین گزینه خواهد بود. استفاده از جوملا برای راهاندازی سایت به ویژه برای تازه کارها نیازمند یادگیری چیزهای زیادی میباشد. امروزه کاربرد سیستم جوملا برای طراحی سایت بیش از 3 درصد است، حدود 10 سال قبل جوملا نسبت به وردپرس طرفداران زیادی داشته اما هم اکنون دلیل عقب افتادن جوملا از وردپرس نداشتن طراحی جدید افزونهها به جای ورژن 2.5 آن است. این موضوع باعث از دست دادن طرفداران زیادی شد.
دروپال
از نظر امنیتی دروپال بسیار قوی بوده و برای سایتهایی که امنیت برایشان مهم است مورد استفاده قرار میگیرد. حدود 2 درصد از سایتهای جهان با دروپال طراحی شده است. دروپال در مقایسه با جوملا افزونه زیادی برای استفاده نداشته و دارای محیط مدیریتی خشک میباشد. در صورت استفاده از دروپال اگر از یک ادیتور ساده برای نوشتن استفاده میکنید باید ادیتور را جداگانه روی دروپال نصب کنید. بنابراین برای یک تازه کار دروپال گزینه مناسی نخواهد بود و فقط برای افراد حرفهای که نیامند امنیت بالا برای سایت خود هستند استفاده از دروپال توصیه میشود.
نقاط مشترک بین وردپرس، جوملا و دروپال
هر سه CMS ها تحت لایسنس gpl بوده و از قوانین gpl استفاده میکنند و دارای چندین نقاط مشترک هستند؛
- سیستمهای وردپرس، جوملا و دروپال سورس بوده و استفاده از آنها کاملاً رایگان است.
- هر سه سیستم با زبان برنامهنویسی php نوشته شدهاند.
- هر سه سیستم برای مدیریت دیتابیسها از mysql استفاده میکنند.
- هر سه آنها از قالبها برای طراحی سایت و افزونهها برای افزودن به سایت شما استفاده میکنند.
- هر سه سیستم به دلیل سورس بودن پروژههای عامالمنفعه به شمار میآیند.
- امکان ترجمه به زبان فارسی را دارند.
- هر سه سیستم دارای افزونههایی برای بالا بردن سئو سایت هستند.
امنترین پلتفرم
پیشنهاد میکنیم برای انتخاب یک پلتفرم امن سه فاکتور را مورد بررسی قرار دهید:
- هسته نرمافزار را کدنویسی کنید.
- امنیت افزونهها (پلاگینها، ماژولها، کامپوننتها، افزونهها و …) را بررسی نمایید.
- راحتی آپدیت هسته و افزونهها را بسنجید.
در این بخش میخواهیم امنیت هر سه سیستم را مورد ارزیابی قرار دهیم تا به یک نتیجه مطلوب برای انتخاب برسید.
امنیت وردپرس
برای تغییر کدنویسی و رفع باگها و مرتب کردن و انتشار ورژنهای جدید با قابلیت بروزرسانی خودکار، وردپرس بهترین گزینه برای انتخاب است. همچنین افزونههایی که از طریق مخزن وردپرس منتشر میشوند و قابلیت بروز رسلانی خودکار دارند، نیز امن هستند. اکثر افزونههایی که پولی هستند نیز امن میباشند ولی کمی باید در به کارگیری افزونههایی که به صورت خودکار آپدیت میشوند احتیاط به خرج داد. همانطور که میدانید وردپرس برای همه کاربران بسیار محبوب است و هدف خوبی برای هکرها نیز محسوب میشود. از آنجا که هکرها از رباتها استفاده میکنند و بوسیله آنها سایتهای وردپرس آسیبپذیر (قدیمی و بهروز رسانی نشده) را پیدا کرده و سعی میکنند به آنها نفوذ کرده و یا آن را آلوده نمایند. بنابرای در صورت استفاده از وردپرس همیشه آن را بروز رسانی کنید.
امنیت جوملا
جوملا نیز همانند وردپرس کار رفع باگها را انجام داده و نسخههای جدیدی را ارائه میدهد. پیشنهاد میکنیم از نصب افزونههای غیر مطمئن خودداری کنید و فقط از افزونههایی که در مرکز افزونههای جوملا هستند استفاده کنید، چرا که هر کسی میتواند یک افزونه برای جوملا طراحی کند، پس مراقب افزونهها باشید.
امنیت دروپال
از امنترین CMS های جهان دروپال میباشد و تیمی بسیار قوی هسته دروپال و افزونهها را بر عهده دارند و به طور مرتب آن را از نظر ایمنی بهبود میبخشند. چنانچه قصد دارید برای خودتان افزونهای امن طراحی کنید از تیم امنیتی دروپال استفاده نمایید.
بهترین پلتفرم از نظر SEO
سئوی وردپرس
میتوان گفت 80 درصد نیازهایی که یک سایت برای سئو دارد، وردپرس برآورده میکند به همین دلیل وردپرس از نظر سئو عالی میباشد. وردپرس دارای دهها افزونه حرفهای بوده که به وسیله آنها میتوانید در بهبود بخشیدن وضعیت سئوی سایت خود استفاده کنید.
سئوی جوملا
از آنجا که جوملا از نظر سئو خوب است و ابزارهایی در تنظیمات اصلی خود برای بهبود سئو دارد اما به راحت میتوان گفت به پای وردپرس نمیرسد، و شما باید افزونههایی از مرکز افزونههای جوملا ویژه سئو را روی جوملا نصب نمایید.
سئوی دروپال
دروپال دارای وضعیت خوبی از نظر سئو نیست و هسته اصلی دروپال با موتورهای جستجو اصلا سازگار نمیباشد. ولی در صورت استفاده از دروپال میتوانید افزونههای آن را با موتورهای جستجو سازگار دهید. همپنین بهترین افزونه سئو برای وردپرس که Yoast میباشد به تازگی ورژن سازگار با دروپال را منتشر کرده که برای کاربران دروپال مزیت ویژه ای دارد.
بهترین پلتفرم از نظر راندمان
سرعت نمایش صفحات، وجود امکانات مناسب و کارکرد راحت با سایت از مهمترین ویژگیهای یک راندمان عالی میباشد و راندمان یک سایت تاثیر فراوانی در موفقیت سایت شما خواهد داشت. البته توجه داشته باشید که همیشه راندمان خوب یک وبسایت فقط مربوط به آن پلتفرم نمیشود، عوامل دیگری همچون سرور و هاست وردپرس که سایت روی آن میزبانی میشود تاثیر زیادی روی سرعت و افزایش راندمان سایت شما خواهد داشت.
راندمان وردپرس
برای اینکه یک راندمان عالی برای وردپرس داشته باشید از استفاده افزونههای غیر ضروری به شدت پرهیز نمایید چرا که هر چه افزونههای بیشتری روی وردپرس نصب کنید منابع بیشتری برای پردازش نیاز خواهید داشت که این سبب کندتر شدن سایت شما خواهد بود. افزونههایی مانند cache ،CDN ،W3 Total Cache و JS Minify در افزایش سرعت وردپرس کمک زیادی خواهند کرد. در حال حاضر وردپرس از سنگینترین CMS های موجود میباشد و با وجود فعال بودن wp-ajax و wp-cron سایتهای پر بازدید،کاربران به شدت با مشکل مصرف منابع زیاد مواجه میشوند که در این صورت مدیران سایتها به صورت دسنی اکثر ویژگیهای وردپرس را غیر فعال میکنند تا مصرف منابع تا حدودی کاهش یابد.
راندمان جوملا
در حال حاضر جوملا سبکترین CMS موجود از نظر راندمان را دارد، که این امر در ورژنهای اخیر به وضوح پیداست. همانند وردپرس استفاده از cache و CDN در افزایش سرعت سایت شما موثر خواهد بود. و افزونههایی دیگری نیز منتشر شدهاند که راندمان سایت شما را بالا خواهند برد.
راندمان دروپال
CMS دروپال از نظر راندمان نیز بسیار خوب عمل میکند و کدنویسی با آن عالی و بهینه شده میباشد. اما دقت داشته باشید که دروپال در سایتهای معمولی و در بازدیدهای متوسط عملکرد خوبی دارد و در سایتهای پربازدید و با مطالب زیاد عملکرد خوبی ندارد.